Uszczelka głowicy Yanmar 3TNM72 z maszyn ogrodniczych, quadów oraz sprzętu drogowego.
Oprócz uszczelki pod głowicę, zestawu uszczelek silnika Yanmar 3TNM72 posiadamy również inne uszczelki: uszczelniacz wału korbowego, uszczelka klawiatury (uszczelka pokrywy zaworowej), uszczelka kolektorów, uszczelniacze zaworowe.
Uszczelka głowicy Yanmar 3TNM72 dostępna od ręki. Skontaktuj się z nami aby uzyskać więcej informacji na temat części zamiennych.
Czy wiesz, że…
Jedną z ważniejszych własności olejów smarowych, charakteryzujących zdolność oleju smarowego do zachowania warstewki smaru zabezpieczającej dwie współpracujące części przed powstaniem tarcia suchego, jest smarność. Ponieważ własność ta zależna jest w bardzo dużym stopniu od całego szeregu czynników nie związanych z samym olejem smarowym, takich jak na przykład rodzaj tarcia, obciążenie powierzchni trących, rodzaj smarowanych materiałów, sposób smarowania itp., wielkość ta jest bliżej niezdefiniowana. Składnikami olejów zwiększającymi ich smarność są tłuszcze roślinne lub zwierzęce oraz produkty naturalnego starzenia, jak kwasy organiczne, żywice i asfalty. W związku z tym oleje używane mają zawsze większą smarność od olejów nie używanych, a z drugiej strony oleje smarowe o dużej smarności są zawsze mniej odporne na utlenianie aniżeli oleje o małej smarności. Duża smarność jest wymagana szczególnie od olejów stosowanych do smarowania wysoko obciążonych łożysk i przekładni. Polepszenie smarności czystych olejów mineralnych stosowanych do tego celu uzyskuje się przez odpowiednie dodatki ulepszające (związki siarki, chloru i fosforu), które znane są pod ogólną nazwą dodatków typu EP (Extreme Pressure). Dla liczbowego określania względnej wartości smarności istnieje szereg nieznormalizowanych metod pomiarowych, które polegają bądź na określaniu wielkości nacisku, przy którym następuje zerwanie warstewki oleju, bądź czasu potrzebnego do przerwania tej warstwy (próba w aparacie czterokulowym), albo też stopnia zużycia smarowanych powierzchni. Wskaźniki smarności uzyskiwane różnymi metodami i na różnych aparatach nie są oczywiście porównywalne między sobą.